河北工業大學圖書館設計方案/Hebei university of technology libra_建筑邦—第一建筑設計閱讀互動平臺
 您好,歡迎來到建筑邦社區! 登錄 | 注冊 | EN 
  • 項  目
    • 項  目
    • 精選集
    • 產  品
    • 設計師
    • 機  構

 Search

項目詳情
河北工業大學圖書館設計方案/Hebei university of technology libra建筑設計/教育建筑
分享到: 更多
設計說明:
由Damian Donze和同濟大學建筑設計研究院共同設計的河北工業大學北辰校區圖書館項目設計方案近日成功通過競標。

圖書館的位置極佳,位于整個校區三個主要軸線的交點處,這使得它容易訪問。它的南邊為教學樓群,北邊為生活區和體育建筑,并通過水域與它們隔開,形成了一個較為獨立的環境空間,為創建一個獨特漂亮的景觀創造了條件。

新圖書館的面積48636平方米,主要功能為辦公室、圖書檔案室、網絡中心、會議中心和展覽中心。辦公室和網絡中心通過西門進入,會議中心和展覽中心通過東門進入。圖書館空間則由南北兩個門進入,南門面向教學區,北門面向宿舍區,都為學生的快捷訪問創造了條件。其中,南門被設計在二樓,避免了一樓辦公區域的干擾。地下停車場入口位于北側,設計了99個車位。為了利用空間,還設計了800個自行車車位在一樓的下斜屋頂空間下。

圖書館功能區,除了提供通常的圖書借閱功能外,還設計了電子閱讀區、期刊閱覽區和休閑閱讀區。并創建了很多學習空間,通過設計很多的雙重/三重高度空間玻璃里面以及“閣樓”天花板來增加更多的自然光。而書庫則進一步遠離自然光,避免陽光直射對書籍的破壞性影響。在內部組織上,常用功能區放在較低的樓層,不太常??去的功能則放在頂層,為流通帶來很大的改善。

基本結構是由混凝土柱和梁結構連接剪力墻芯。同時,在北南向上采用了鋼桁架跨越兩個懸梁。

With an area of 48,636m2, the site of the Hebei university of technology library is located in the center of the new Beicheng Campus. This competition winning proposal by Damian Donze, of the Tongji Architectural Design and Research Institute, is clearly divided. The base of the building is designated for some offices, an archive, a network center, a convention center and an exhibitions center. This way, the West entrance is reserved for the offices and the the network center while the East entrance is reserved for the convention center and the exhibition center. More images and architect’s description after the break.

Having taken care of the secondary functions inside the base, we were able to keep the library itself pure and clean inside the main, central part of the building. There are two entrances to the library: One from the North, on the ground floor, and one from the South on the second floor. The South entrance was put on the second floor to leave base undisturbed. Additionally, did we emphasize the staircase by extending it all the way to the East entrance. Together with the sloped roof of the base, this creates a smooth transition from the site to the building. The site’s design extends the buildings functions into becoming a place where people can stay and take a break from the stress of their studies.

Site and Surrounding

The South of the campus is designated to teaching buildings while the North and West are designated for living and sport buildings. The standard height of the other campus buildings is 24 meters, and most buildings are kept in gray or white tones. However, the buildings in the North are clad in bricks and, somehow, try to imitated the old campus. In the center, separating the functions, is a green belt which includes a park and the location of the new library. The library is surrounded by water that starts from the park in the West and runs all the way to the East gate. This gives it some distance from the teaching buildings and gives us the opportunity to create a nice landscape.

The site is located right at the intersection of the 3 main axes which places the building in the middle of the view from each gate. This puts the library in a privileged situation and makes it easily accessible from the whole campus.

Building Borders

Both, the building outline in the North and the building outline in the South, are perpendicular to their axis. The building is off-setted 50m from the waterfront and 45m from the street in the North. Similarly, the East/West outline is derived from the site and runs, mostly, parallel to the site border. We tried to control the width of the building so that it would be fully visible from two important viewpoints. One point was the North gate and the second point was the square in the South, between the teaching buildings.

People Flow

1.The main student flow comes either from the teaching area in the South across the pond and up the monumental stair to enter on the second floor, or from the dorms in the North to enter on the ground floor. Either way they will be received with a reception from where they can continue into the main library.

2.The West entrance is designated for the staff of the library offices, the network center and the archives.

3.The East entrance is reserved for the convention and exhibition center and is located as close to the East gate as possible to improve the accessibility of external visitors.

4.The underground car entrance is located on the North side and provides access to a garage with 99 parking spaces.

5. By utilizing the, otherwise difficult to use, space under the sloped roof, we managed to create space for 800 bicycles.

Function Layout

The functions of the library have been separated into 3 main parts to improve circulation and guarantee ease of access. This reduces the main flow hitting the main South and North entrances. The main building with 30’000m2 is reserved for the library while the large first floor, with around 10’000m2 holds the secondary functions and is divided up into East and West.

The library offices are located on the South-West side of the base and reaches all the way to the library reception and the book check in/out area. The short distance improves the book processing time. The convention center, containing an auditorium (500 people), lecture hall (200 people) and a conference hall (100 people) is located on the East side close to the East gate to ensure good accessibility.

Library Functions

The library, besides providing functions like an E-reading area, a periodical reading area and a leisure reading area, also contains a variety of study areas. We focused on creating study spaces with a lot of natural lighting. We, therefore, arranged them inside and around the two large atria as well as along the facade. To further improve the quality of the reading spaces along the facade, we created many “Loft” spaces where the ceiling was set back from the facade to generate double/triple height space. This not only adds more natural light for the reading area, but also moves the stacks further away from the natural light which is desirable considering the damaging effect of direct sunlight on books.

Internally, the library is organized in a way so that the functions that are more frequented are on the lower floors while functions which are less frequented are on the top floors. This brings a great improvement in terms of circulation.

Structure

The basic structure is made of concrete column and beam structure connected with the shear walls of the cores. However, we made use of a steel truss to span the two overhangs in the North and the South.

Natural Lighting & Ventilation

The lower atria (floors 2-5) obtain their light through the structural glazing facade while the upper atria (floors 6-8) each have an additional skylight to provide a comfortable reading environment. Most of the facade, however, is using standard windows to ensure energy efficiency as well as to control the direct sunlight that enters into the building.

Besides the natural ventilation provided by the facade, we added two shafts on the East side and the West side to provide fresh air for the toilettes and the fresh air rooms.The building is horizontally divided between the 5th and the 6th floor. The client wants to use the lower part first while opening up the upper part later on. By thermally dividing the building, we answered to that request and made sure that the lower part can be heated/cooled independently from the upper part during the first phase.

Circulation

Having taken care of the necessary fire evacuation cores in an efficient way, we were able to play with the public circulation. Most important are the 4 elevators in the center that provide fast access to (being in the center) to every part of the building and create a strong “backspine” of our circulation system. However, elevators require waiting time and use energy, so we developed an intricate system of public stairs to reduce the traffic for the elevators.

Facade

Looking at the facade of the building, one may easily be reminded of ying and yang. These principles were, in fact, part of our influence.The buildings in the North of the library are made up of a lot of brick and, somewhat, try to imitate the style of the old campus. Hence, we decided to use a similar earthy material, terracotta.

The buildings in the South of the library use simple and plain colors. We tried to develope a fitting language for the main South facade to create a smooth transition. Our choice fell on a pale natural stone that can create a similar image as the other buildings, yet is of higher quality.

With the twisting motion of the two types of the facade were we able to take up the two styles and connect the North with the South/old and new. We also took the interior into consideration, however, which is why the facade has a higher percentage of openings on the lower floors while it closes up towards the top. This action, once again, give more natural light where it is needed (study area) while it protects the books in the compact stacks on the upper floors.
技術經濟指標:
建筑設計/Architect: Damian Donze (Tongji Architectural Design and Research Institute)
項目位置/Location: Tianjing, China
項目名稱/Project: Beichen Campus Library of Hebei University of Science and Technology
設計團隊/Design Team: Wensheng Wang, Damian Donze, Wang Shuyi, Zhang Xü
建筑面積/Site Area: 48,636m2
總面積/Total Area: 45,290m2
總高度/Total Height: 40m
樓層數/Floors: 8
停車場/Car Parking: 99
自行車停車場/Bicycle Parking: 800
書位/Book Space: 2,400,000
座位/Seats: 4500
關鍵詞:


我要評論已有10人參與

文明發言,最多還可以輸入1500個字。



974

總評分

河北工業大學圖書館設計方案/Hebei university of technology libra
976

設計理念

981

功能布局

967

版圖設計

971

實用性

評分

您的意見很重要

設計理念
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
功能布局
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
版圖設計
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
實用性
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

版權聲明

經由建筑邦網站傳送的文件及其他內容,受到著作權法、商標法、專利法或其他法律的保護。除該等文件及其他內容上載的用戶所享有的版權,未經建筑邦網站明示授權許可,任何人或單位不得進行修改、出租、散布或衍生其他作品。若違反上述聲明,建筑邦網站有權依法追究其法律責任。
北京福彩快乐8开奖结果